Chleb z ziemniakami

Składniki: 2 kg mąki żytniej, 5 ziemnaków, łyżeczka tłuszczu, jajo, 1 dag drożdży, sól
 
Sposób przygotowania: Ziemniaki, najlepiej średniej wielkości, ugotować. Wodę z gotowania odcedzić do garnuszka, ziemniaki utłuc. Do miseczki przesiać 0,5 kg żytniej mąki, wymieszać ją z wywarem z ziemniaków, tłuczonymi ziemniakami i rozrobionymi uprzednio w ciepłej wodzie z łyżeczką tłuszczu, drożdżami oraz płaską łyżeczką soli. Wszystkie składniki lekko wyrobić, po czym po 3 -4 godz. Dodać resztę mąki i wówczas wyrabiać ciasto tak, aby odstawało od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia przez godzinę, następnie włożyć do blaszanych foremek i jeszcze raz postawić na pół godz., by znowu podrosło. Posmarować wówczas jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec aż skórka się zrumieni, a patyczek, którym nakłujemy chleb, pozostanie suchy.