Pilaw kurpiowski z baraniną

Składniki: 25 dag ryżu, 0,5 kg mostku lub górki baraniej, 4 dag masła, kilka cebul-szalotek
 
Sposób przygotowania: Ryż wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut, odlać na sito, niech dobrze odsiąknie. Tłusty mostek lub górkę baranią pokrajać w ładne kawałki wielkości zwykłego kotleta, posolić je. Włożyć w rondel kawałki masła, na to mięso, potem ryż, przekładając wszędzie całymi drobnymi cebulami, poprzednio sparzonymi ukropem. Postawić na wolnym ogniu dobrze przykrywszy, żeby para się nie ulatniała. Po 15 minutach zajrzeć do rondla, polać 1 łyżką wody i znów dalej dusić, powtarzając podlewanie zimną wodą po łyżce, aż ryż będzie miękki, co nastąpić powinno w 2 godziny.